Karnisok, szerkezetek

Mire és hogyan helyezzük a függöny anyagokat és paneleket?

Sokan csak egy szükséges kiegészítőként tekintenek a karnisokra, pedig a lakberendezés és az árnyékolástechnika fontos elemei. Persze nem a stukkó mögé kerülő alumínium sínekre gondolunk, hanem azokra a karnisokra, amelyek mindig szem előtt vannak. Ezeknek passzolniuk kell a függöny anyagokhoz és a belső tér egyéb fém tárgyaihoz. Tehát nem véletlen, hogy a gyártók nagyon széles kínálatából válogathatunk. 

Milyen fajtái, típusai vannak a karnisoknak?

A rúdkarnis:

Ez a hagyományos karnis típus nagyon kedvelt manapság is. Széles választékának köszönhetően egyaránt használható klasszikus és modern belső térben. 

Bővebben »

A rúdkarnisok színei, anyagai:

Az igényeknek megfelelően fém és fa, illetve fényes és matt kivitelek közül válogathatunk. Ezen belül többféle fa minta (bükk, tölgy, fenyő, zebrano, stb.) és sokféle fém (acél, matt-króm, alumínium, réz, antik-réz, bronz, króm, stb.) áll rendelkezésünkre. 

A fa és fém anyagokat párosíthatjuk is, pl. fa karnisrúdra fém végzárókat teszünk. Sőt, már gyárilag is rendelkezésre állnak fa-fém karnis kombinációk.

Méretkategóriák:

A karnisoknak a jó megjelenésen kívül erősnek is kell lenniük. Ezért fontos, hogy a megfelelő rúdátmérőt és konzolokat használjuk. Az anyagok súlyától és a fesztávtól függően 16, 19, 28 mm átmérőjű rudakat használhatunk. 

A rúdkarnisok kiegészítői:

A lényeg itt is a részletekben rejlik. A különböző karnis végzárók, tartó konzolok, de még a karikák is beleszólnak az összképbe. Ezek a legtöbb esetben össze vannak válogatva egy-egy szettbe, de mindenki szabadon engedheti a fantáziáját és egyedileg is összeállíhatja. 

Mire figyeljünk?

A rúdkarnisok konzoljai jellegüknél fogva gátolják a függönyök szabad mozgását a rúd teljes hosszában. Ezért a függöny anyagokat ennek megfelelően kell varrni. Ezt a problémát kiküszöbölhetjük belső sínes karnis rudakkal, amelyek segítségével a függönyök ugyanúgy mozgathatók, mint az alumínium síneken. De vastagabb karnisrudak használatával a konzolokközötti távolság is nőhet.

Amennyiben a nyílászáró alatt radiátor van, úgy figyelnünk kell arra, hogy a belső (a fényáteresztő függönyt tartó) karnisrúd ne essen annak a síkjába. Ebben az esetben a függönynek ,,hasa" lesz. Ezt a karnisok konzoljaira szerelt hosszabbítóval oldhatjuk meg.

Így viszont már túl messze kerülünk a faltól... Természetesen erre is van megoldás! A karnisrudak végére behajlítható toldóelemet helyezünk és így a függöny a falig behúzható, eltüntetve a rést.

Króm rúdkarnis ,,kristályHárom rúddal szerelt karnis, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.huRéz rúdkarnis nyitott karikával, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.hu

A rúdkarnisok kínálatát tekintse meg bemutatótermünkben!

Profil és alumínium karnis, sínek:

A modern és minimál stílus előretörésével ezek a függöny tartószerkezetek 

Ezek a karnistípusok ma már ugyanolyan népszerűek, mint a rúdkarnisok. Ez nem véletlen, hiszen az alumínium karnisoknak nagyon sok előnye van. 

Bővebben »

Miért fontos a profilméret?

A rúdkarnisokhoz hasonlóan az alumínium síneknél is a felhasznált függöny anyagok méretéhez és súlyához kell igazítani a karnis szerkezet erősségét. Egy könnyű, fényáteresztő függönyhöz tökéletesen megfelel a vékony, kb. 1,5 cm-es alumínium sín, normál csúszkákkal. De egy nehéz, bélelt dekor, vagy blackout függönyhöz már 3-4 cm-es profilú, görgős csúazkával szerelt változatot kell használnunk. A profil és alumínium karnisok sokkal erősebbek a rúdkarnisoknál, mivel a szerkezetük úgy lett kialakítva, hogy a ellenálljon a terhelésnek. 

Variálhatóság, sokoldalúság:

Az alumínium sínek egyik legnagyobb előnye a kombinációs lehetőségekben rejlik. A sínek egy szerkezeten különbözőek lehetnek, kiegészíthetők drapériatartóval, a faltól való távolságuk a konzoloknak köszönhetően akár 27 cm is lehet. Utóbbi esetben a sínek vége behajlítható a falhoz, így eltakarhatjuk a függönyökkel a túl nagy rést. 

A sínek igény esetén hajlíthatók boltívben és bástyaívben, illetve  alkalmazhatunk íves, vagy szögletes végletörést is. 

Az anyagok mozgatása:

Az alumínium karnisok esetében a tartókonzolok nem akadályozzák az anyagok mozgatását. Ennek köszönhetően akár 6 méteres síneket is alkalmazhatunk, amin az anyag akadály nélkül mozog. A síneket zsinóros mozgatószerkezettel is felszerelhetjük, amelynek segítségével a függönyöket egy bal, vagy jobb oldalon lévő zsinórral húzzuk el. A mozgatás balra, jobbra, vagy két irányba történhet. Ez a lehetőség különösen jól jön nehéz, vagy nagy méretű függönyöknél. 

Mire figyeljünk?

Az alumínium síneket gyakran építjük stukkó mögé, ezért fontos, hogy a gipszkartonozás előtt megtervezzük, milyen árnyékolást szeretnénk. Célszerű 15 cm helyet hagyni, mivel ide a kétsínes sín is kényelmesen befér. Fal és mennyezet fűtésnél is szem előtt kell ezt tartani! Célszerű a csövek beépítése után, a vakolás előtt fényképeket készíteni!

Inox színű alumínium karnisok, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.huKülönböző színű alumínium karnis, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.huKülönböző profilméretű alumínium karnis, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.hu

Az alumínium és profil karnisok választékát és működését nézze meg bemutatótermünkben!

 

A lapfüggöny szerkezete:

A lapfüggöny kedvelt függönyözési megoldás, ezért fontos, hogy a szerkezetének jellegzetességeit figyelembe vegyük a tervezés során.  

Bővebben »

A lapfüggöny felépítése és részei: 

A 2-től 5 sínes lapfüggöny sínt konzolokkal szereljük az oldalfalra, vagy a mennyezetre. A sínekbe kerülnek az úgynevezett panelkocsik, amelyekbe tépőzár van ragasztva. A panelkocsik hosszát az árnyékolni kívánt felülethez igazítjuk, így egyedi méretben készülnek. Törekednünk kell a 60-80 cm méretre, mivel a lapfüggöny paneljei ebben a mérettartományban a legmutatósabbak. Ezen kívül fontos, hogy a lapfüggöny panelek 3-5 cm átfedéssel kerüljenek egymás elé, mivel ennek hiányában fényrés lenne közöttük. 

A lapfüggöny panelek mozgatása: 

A sínben lévő panelkocsik nagyon jól variálhatók, ezért sokféle gyűjtési és mozgatási mód kialakítható. Az alumínium sínekhez hasonlóan a lapfüggöny szerkezet is szerelhető zsinóros elhúzószerkezettel, amely jobbra, balra, vagy két irányba mozgatja a panelkocsikat. Az elhúzó zsinór jobb és baloldalon egyaránt lehet, lelógása a belmagasság függvényében változtatható. 

Milyen színű lehet? 

Tulajdonképpen bármilyen RAL színben vállaljuk a lapfüggöny sínek szinterezését, de alap esetben fehér, ezüst és bronz színek választahók. 

A panelkocsik elhelyezkedése a lapsínben, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.huPanelkarnis elhelyezkedése a sínben, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.huA panelkarnis tépőzár tartja az anyagot, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.hu

Nézze meg bemutatótermünkben a lapfüggöny szerkezetét és működését!

A rolók, raffrolók árnyékoló szerkezete: 

A római rolók speciális mozgatású belső árnyékolók, ezért speciális szerkezetet igényelnek.  

Bővebben »

A rolók szerkezetének felépítése és részei: 

A felső alumínium profilban egy szögletes rúd fut végig, erre vannak felfűzve a csévetestek, amelyekre a roló anyagán függőlegesen futó zsinórok tekerednek fel. A csévetestek és zsinórok száma a roló méretétől függ. 

A rolószerkezet típusai:

A felhasznált függöny anyag súlya és a roló méretétől függ, hogy milyen típusú rolószerkezetet használunk.

Zsinóros raffroló szerkezet:

Mivel kicsi a terhelhetősége, ezért maximális szélessége 160 cm lehet, valamint könnyű, fényáteresztő függöny anyagokat mozgathatunk vele. Ahogyan a neve is mutatja zsinórral történik a mozgatás, ami gyorsabb felhúzást eredményezhet, azonban figyelnünk kell arra, hogy minél jobban felhúzzuk a rolót, annál hosszabban lóg le a kezelőzsinór.

Nyitott vagy zárt tokozott rolószerkezet:

Ezeknél a rolószerkezeteknél a mechanikai elemek egy kb. 3x3 cm-es alumínium profilban foglalnak helyet. A zárt és a nyitott rolószerkezet közötti különbéget a profil alján lévő rés eredményezi. A nyitottnál látszanak a csévetestek a kb. 2,5 cm-es nyíláson át, míg a zárt szerkezet esetében ez a nyílás kb. 3 mm. Ezeken a rolószerkezeteken az anyagot gyöngylánccal mozgatjuk, amely a szerkezet minkettő oldalára szerelhető és lelógása szabadon választható. Nagy méretű rolók és nehéz dekor, vagy black out anyagok esetén áttételes mozgatószerkezet használunk, így ezek is kényelmesen kezelhetők.

Zárt raffroló szerkezet, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.huRaffroló szerkezet könnyű anyagokhoz, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.huRómai roló zsinór bevezetése, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.hu

A római és raffroló szerkezeteket nézze meg bemutatótermünkben!

Vitrázs és kávéházi rúd:

Ezeket a tartóelemeket talán nem is nevezhetjük szerkezeteknek. Nagyon egyszerűek, ugyanakkor praktikusak, kis helyigényűek és olcsók.

Bővebben »

Mire és hol használjuk?

Ahol nagyon kevés hely áll rendelkezésre (például a konyha pultja, vagy a fürdőkád fölött lévő ablakok esetében), ott a vitrázsfüggönyök nagyon praktikusak. A könnyű, elsősorban fényáteresztő függöny anyagokat a vitrázs, vagy kávéházi rudakra húzzuk, majd ezeket az ablak falcába, vagy keretére erősítjük. 

A vitrázsok felépítése:

Az alap szerkezet tulajdonképpen egy vékony aluínium rúd, amely a két végén csavarozható, vagy ragasztós konzolokkal erősíthető a nyílászáróra. Ezen kívül létezik rúgós megoldás is, amellyel az ablak falcába feszíthetjük a rudat.

A kávéházi rúd hasonló elven használható, de vastagabb átmérőjű, valamint a rúd és a konzolok szebbek, mutatósabbak. 

Fém színű vitrázsrudakFüggöny kávéházi rúdonKávéházi rudak, árnyékolástechnika, árnyékolástechnika, lakástextil - Arnyekoljunk.hu

Nézze meg a vitrázspálcákat és kávéházi rudakat bemutatótermünkben!

Természetesen üzletünkben minden tartószerkezetet meg tud tekinteni, és szívesen segítünk a legjobb megoldás kiválasztásában.

 

2012-2023 (c) Neo-arnyekolas.hu - Árnyékolástechnika, lakástextil | Adatvédelem | Üzletszabályzat

Gato Negro Kft. | 06-30-251-7574 | info@arnyekoljunk.hu |