Sötétítő függöny

ŐSZI AKCIÓNK KERETÉBEN A MEGRENDELT ÁRNYÉKOLÓKAT, FÜGGÖNYÖKET DÍJMENTESEN BESZERELJÜK!

Sötétítő, vagy dekor függöny

A sötétítő függöny fontos szerepet játszik az árnyékolástechnikában. Ez a lakástextil elengedhetetlen a belső tér hangulatának, otthonosságának kialakításában. 

A sötétítő függönyök típusai:

A fényáteresztő függönyökhöz hasonlóan ezeknek a lakástextileknek hihetetlenül nagy a választéka. Alapvetően a fényáteresztő képesség, a minta és textúra, valamint az anyagszélesség alapján kategórizálhatjuk a dekor függönyöket. 

A fényáteresztő képesség:

Az igényekhez igazodva ezek az anyagok a kb. 50%-kos fényzáró képességű árnyékoló dekoroktól a teljes, 100%-kos black out textilekig állnak rendelkezésre. Nyilván más sötétítő függönyre van szükség, ha a nyílászáró két oldalára szeretnénk dekor sálakat és másra, ha egy hálószobát, vagy videó tárgyalót szeretnénk fénymentessé tenni. Utóbbi esetben nem kell kompromisszumot kötni az anyagok terén, mert bármelyik sötétítő függöny anyag bélelhető black out textillel. 

Minta és szín:

A sötétítőfüggönyök választéka akkora, hogy lehetetlen bemutatni. Az egyszínű UNI színű anyagoktól a különböző textúrával rendelkezőkön át, a klasszikus és modern mintájú sötétítő függönyökig hihetetlenül nagy a választék. A függöny anyagok fénye és hatása is széles skálán mozog. Választhat mattot, natúr hatásút, selyemfényűt, vagy magas fényűt. Biztos lehet benne, hogy megtalálja az Önnek megfelelőt akár klasszikus, akár modern belső térben szeretne függönyözni. 

Méretek:

A sötétítő függöny anyagokat a gyártási szélességük alapján kettő csoportba sorolhatjuk. Az egyik kategória a szimpla, azaz 140-150 cm széles, a másik a dupla, azaz 280-300 cm széles függöny textileket foglalja magába. Célszerű az árakat ez alapján is megvizsgálni, mivel könnyen lehet, hogy ami elsőre drágábbnak tűnik, az valójában kedvezőbb árfekvésű. 

 

Mi alapján számoljuk ki a mennyiséget?

Az alapszabály szerint a sötétítő függönyöket 1:1,5-ös ráncolással szereljük a karnisra, vagy sínre (ettől persze el lehet térni...). Például egy 100 cm-es sínre 150 cm anyag kerül. Fontos, hogy a szélső visszahajtások miatt 10-10 cm-rel több anyagra van szükségünk. Mivel a textilek gazdaságos felhasználására törekedünk, ezért érdemes ugyanarra a méretre szimpla és dupla anyaggal is kalkulálni. Egyszínű, vagy egyenletes mintájú sötétítő függöny anyagoknál egy trükköt is alkalmazhatunk. Mégpedig azt, hogy az anyagot elforgatva a szélességből, magasságot ,,csinálunk". Így a 280-300 cm széles anyag ugyanilyen magas lesz és ugyanúgy használjuk fel, mint a fényáteresztő függönyöket. Praktikus megoldás, ha az anyagokból párnákat készítünk. Így a sötétítő függöny anyaga az enteriörben máshol is visszaköszön.

Egyszínű dekor anyagSötétítő anyag kikötővelSzínes sötétítő anyagok

Milyen funkciói vannak? Mi alapján válasszunk?

A sötétítő függöny anyagok minden függönyözési megoldásra alkalmazhatók. Egyaránt felhasználhatjuk normál ráncolt függöny, római roló, vagy lapfüggöny készítésére, de ágytakaró és díszpárna is készíthető belőlük. 

Passzoljon a meglévő környezetbe!

Mivel a függönyözés és árnyékolás az utolsó munkák közé tartozik egy építkezés, vagy felújítás során, ezért már szinte minden tényező adott. Figyelembe kell vennünk a padló, a falak, a bútorok színét a megfelelő árnyékolástechnikai megoldáshoz. A lakástextilek nagyon sokat emelnek egy belső tér megjelenésén, de sokat ronthatnak is, ha nem a megfelelően lettek kiválasztva. 

Mire van szükségünk?

A függöny anyagok kiválasztásánál gondolnunk kell arra, hogy mennyire szeretnénk az adott helyiséget sötétíteni. Például egy északi tájolású helyiségbe egy vékonyabb, lazább szövésű sötétítő függöny is kiváló, míg egy napsütötte nappalit, vagy hálószobát célszerű black out anyaggal árnyékolni.

Amennyiben kívül zsalúzia vagy redőny használatával megoldott a sötétítés, úgy a függönyt elegendő dekorációnak használnunk. Persze itt is több lehetőség közül választhatunk. Sokszor elegendő kettő dekor sál a karnis széleire és máris szép keretet adtunk a nyílászárónak. Ehhez felszerelhetünk felülre drapériát, oldalra kikötőket, stb.  

Dekor sálak drapériávalDekor anyagok gyerekeknekKlasszikus mintájú sötétítő függönyök

Nézze meg anyagválasztékunkat bemutatótermünkben!

 

2012-2023 (c) Neo-arnyekolas.hu - Árnyékolástechnika, lakástextil | Adatvédelem | Üzletszabályzat

Gato Negro Kft. | 06-30-251-7574 | info@arnyekoljunk.hu |