Árnyékoló szerkezetek

Ami minden árnyékoló alapja: az árnyékoló szerkezetek

A különböző belső árnyékolók sokoldalúsága alapvetően a szerkezeteknek köszönhető. Ezek segítségével lehet a pliszé, vagy a reluxa akár kör alakú ablakon, a szalagfüggöny ferde síkú nyílászáró előtt, vagy a roletta teljesen fényzáró. És még hosszasan sorolhatnánk a lehetőségeket...

Az alábbi leírással megpróbálunk némi információt átadni a különböző belső árnyékoló szerkezetekről. Reméljük hasznosnak bizonyul...

A pliszé szerkezet:

A pliszéket egyre többen választják, mivel nagyon sokoldalú árnyékolók. Hihetetlenül változatos mozgatási módjai és kombinálható anyagai mellett a legkülönfélébb nyílászáró formákra is szerelhető. Alapvetően a pliszé az anyagból, az ezt tartó és mozgató sínekból, valamint meglehetősen bonyolult zsinórzatból áll. Leggyakrabban közvetlenül az üveg elé, az ablak falcába szereljük, de szükség esetén a pliszé szerkezetét konzolokkal a nyílászáró keretére is rögzíthetjük. 

A pliszék mozgatása történhet zsinórral (az ábrákon ezek leggyakrabban használt változatai láthatók). Amennyiben a nyílászáró dönthető, mindenképpen a feszített megoldást javasoljuk. Ebben az esetben a zsinóros pliszék anyagán vékony huzalok futnak végig, amelyeket a nyílászáró keretéhez rögzítünk. 

Zsinóros mozgatású pliszé, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.huKék színű, zsinóros mozgatású pliszé, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.huZsinóros mozgatású pliszé ferde ablakra, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.hu

A mozgatás történhet pálcákkal is (szintén a leggyakoribb változatokat mutatjuk be). Ez egy eleve feszített kivitel, mivel az anyagon függőlegesen végigfutó huzalokon mozognak a pálcák is.

Pálcás mozgatású pliszé, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.huFekete színű, árnyékoló pliszék, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.huPálcás mozgatású pliszé ferde ablakon, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.hu

 

Természetesen sokféle megoldás létezik a fentieken kívül. Bemutatótermünkben szívesen adunk felvilágosítást ezekről is.

 

A reluxa szerkezete: 

A reluxa praktikussága a szerkezetében rejlik. Ennél a belső árnyékolónál a kis helyigény párosul a sokoldalúsággal

Árnyékolástechnika bővebben:

Az alumínium reluxát 16, vagy 25 mm széles lamellákkal, a fa reluxát 25, vagy 50 mm-es lamellákkal gyártjuk. Ezeknek a lamelláknak a tartásáról, illetve mozgatásáról a zsinórzat gondoskodik. A nyílászáró falcának tetejére, vagy felső keretére erősített reluxa fejsín tartja az egész szerkezetet. Ebből merőlegesen indulnak ki az egymással párhuzamosan futó zsinórok, az úgynevezett ,,kötéllétrák”.A lamellák dőlésszögét a fejsínbe szerelt forgatópálcával és tengellyel tudjuk állítani. Így szabályozható a beáramló fény mennyisége.

A lamellák felhúzása szintén a kötéllétrák segítségével történik, ezek függőleges mozgatásáról a húzózsinór gondoskodik. A súlyzár segítségével, a lamellák a nyílászáró előtt bárhol megállíthatók és rögzíthetők. Az egész szerkezet feszességéről az alul elhelyezett záróléc gondoskodik.

Természetesen feszített változatban is el tudjuk készíteni a reluxát. Ennél a kialakításnál merevítő huzalok futnak végig a lamellákon, amelyeket felül a fejsínhez, alul a falchoz, vagy a keretre szerelt konzolokhoz erősítünk. Ezt a kialakítást mindenképpen javasoljuk bukó-nyíló nyílászárók esetében.

Alumínium reluxa szerkezeti ábrája:

Alumínium reluxa szerkezete, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.hu

 

A roletta szerkezete:

A belső árnyékolók szerkezetei között talán a legegyszerűbb a rolettáké. Ettől függetlenül ez a belső árnyékoló is nagyon sokoldalú és széles körben használható.

Árnyékolástechnika bővebben:

A roletta anyaga egy acél csőre tekeredik fel, aminek az átmérője a roletta méretétől függ. A szerkezet szélességéhez igazodva a cső átmérője lehet 25, 30, vagy 42 mm.

Ezt a csövet konzolokkal erősítjük a mennyezethez, az oldalfalhoz, vagy az ablakkeretre. Fúrásmentes tartókonzolokkal is tudjuk szerelni a rolettát, ha szeretné a nyílászáró keretének fúrását elkerülni.

A tartókonzolok lehetnek műanyagból (fehér, átlátszó, króm színű) és fémből (antik réz, inox, króm). Az ehhez tartozó gyöngylánc anyaga és színe igazodik a konzoléhoz. A gyöngyláncos mozgatásún kívül rugós, kézi hajtókaros és motoros kivitel is rendelhető.

Az anyag aljában minden esetben egy alumínium cső kerül, ami a függőleges és vízszintes merevítésről gondoskodik.

A roletta szerkezeti megoldásai lehetővé teszik a ferde síkú, tetőtéri ablakba való szerelését is, ebben az esetben vékony acélhuzalok tartják az ablak síkja előtt az anyagot.

A teljes fényzáráshoz a tokozott, oldalsó vezetősínnel szerelt rolettát ajánljuk.

A roletta szerkezet elemei:

A roletta szerkezet elemei, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.hu

 

A szalagfüggöny szerkezete:

A szalagfüggönnyel a beáramló fény mennyisége kiválóan szabályozható. Ez főként az összetett szerkezetének köszönhető.

Árnyékolástechnika bővebben:

A szalagfüggöny legfontosabb szerkezeti eleme a felső 25x40 mm profilméretű alumínium sín, amely a lamellák tartását és mozgatását végzi. Az alumínium profilban egy gyöngylánccal és zsinórral működtethető szerkezet foglal helyet. Az egyik kezelővel a szalagfüggöny lamellák tengely körüli elfordulását állíthatjuk, a másikkal pedig az elhúzásuk (gyűjtésük) történik. A 89, vagy 127 mm széles (bambusz anyagoknál 250 mm széles lamella is rendelhető) lamellák tetején egy vállfaszerű műanyag van, ezt akasztjuk bele a sínben lévő úgynevezett kocsikba. Az egyenletes mozgatásról és a szalagfüggöny lamellák feszességéről alul rendezőgyöngy és súlyok gondoskodnak. 

A szalagfüggöny szerkezeti elemei:

A szalagfüggöny szerkezet elemei, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.hu

 

A sávroló szerkezete:

A sávroló legfőbb előnye, hogy fényáteresztő és sötétítő belső árnyékolóhoz jutunk egyetlen szerkezet és anyag felszerelésével. Ez főként a speciális szerkezetének köszönhető. 

Árnyékolástechnika bővebben:

A sávroló anyagának gyűjtését egy felső tokrendszer végzi. Ennek nyitott változata csupán egy acélcső (mint a rolettáknál), amelyre az anyag csévélődik. Ennél sokkal esztétukusabb a zárt szerkezet, ahol egy alumínium tok zárja körül a sávroló anyagát, illetve a belső csövet. Ráadásul a tok bármilyen RAL színben rendelhető és lehetőségünk van tölgy, dió, aranytölgy színekben is legyártani.

A tokot speciális konzolokkal tudjuk a mennyezetre, vagy az oldalfalra szerelni. A tokrendszer végeit lezáró elem flexibilis műanyagból készül, melyet három csavar rögzít az alumínium szerkezethez. Fehér, krém, szürke és fekete színekben áll rendelkezésre. 

A sávroló szerkezetének elemei:

A sávroló szerkezeti elemei, árnyékolástechnika - Arnyekoljunk.hu

 

Bemutatótermünkben minden árnyékoló szerkezet felépítését és működését megtekintheti!

 

2012-2023 (c) Neo-arnyekolas.hu - Árnyékolástechnika, lakástextil | Adatvédelem | Üzletszabályzat

Gato Negro Kft. | 06-30-251-7574 | info@arnyekoljunk.hu |